Désirée van Osch

Schrijver

Desiree deed mee aan schrijfwedstrijd

In het najaar heb ik, Désirée van Osch, meegedaan aan de Harland Awards 2020-schrijfwedstrijd voor het ‘fantastische genre’ met mijn korte verhaal ‘Klimaatverandering’. De Harland Awards verhalenwedstrijd is de langst lopende, grootste en volgens de organisatie ook de meest prestigieuze schrijfwedstrijd voor speculatieve verhalen in de Lage Landen. Bekende namen onder auteurs zijn door deze wedstrijd doorgebroken, zoals Thomas Olde Heuvelt. Dat wilde ik ook wel. Ik ben 79ste geworden van de 178 inzendingen. Even was ik teleurgesteld want nou, ik word nog niet direct de schrijfsensatie van 2020. Maar na enige bezinning ben ik eigenlijk best wel tevreden over mijn prestatie. Vooral toen ik mijn jurybeoordelingen zag.

De wedstrijd is dit keer georganiseerd in samenwerking met de lezerscommunity Hebban.nl en dit betekent dat een publieksjury de grote voorronde heeft gedaan. Ervaren lezers van het genre lazen elk 25 verhalen en gaven een score. Daarna heeft een vakjury de shortlist beoordeeld. Overbodig te zeggen dat mijn verhaal die shortlist niet heeft gehaald. De organisatie heeft alle beoordelingen vrijgegeven en daaruit kon ik mijn beoordelingen halen. Nou, die vind ik zo gek nog niet. Ik plaats ze hieronder.

Maar nu is mijn verhaal vrij om gepubliceerd te worden. Als u wilt, kunt u het lezen. U vindt het verhaal via deze link. 

Mijn beoordelingen

“Een aparte situatie, maar overdreven geschreven, nergens pakt het verhaal me. Als het een droom was geweest had het nog een clou, nu is het gewoon een onwaarschijnlijk verhaaltje”

“Op zich een aardig concept. Waarbij dieren wraak nemen op de mens. En waarbij de wereld die we kennen enorm veranderd. Maar ik vond het jammer dat het karakter wat geschetst werd als hoofdpersoon op een vreemde manier in het verhaal werd geplaatst. Het hoofdkarakter op zichzelf werd aardig neergezet. Maar soms proef je dat verschillende op zichzelfstaande zaken met elkaar worden verbonden. Wanneer je iets met elkaar verbind moet het verhaal wel gaan leven. Ik zou adviseren meer te richten op uitwerking van het “wraakconcept”. Want op zichzelf heeft dat wel potentie”

“Een actueel, origineel en spannend verhaal! Science Fiction. Een genre waar erg weinig voor geschreven wordt omdat het is ingehaald de Fanrasy. Zoals gezegd, een heel leuk idee! En ook erg goed geschreven. Zou een boek kunnen opleveren”

“Origineel uitgangspunt maar opbouw naar “the issue” duurt iets te lang. Wel humorvol geschreven en enigszins verrassend. De verklaring en afronding vond ik te mager.”

“Een mooi verhaal met een actueel thema, het is vernieuwend om een nieuwe kijk op klimaatverandering te zien. Het verhaal leest heel fijn en is niet heel moeilijk om te begrijpen. Het einde is erg goed verwoord. Wel had ik graag iets van een verklaring gehad over wat er aan de hand was, in het begin of in het einde.”

“Aardig verhaal en op een redelijk leuke manier verteld. Taalkundig hapert en wel het een en ander. Met name komma’s missen wel eens op cruciale plaatsen. Wel een beetje een vreemd einde. Waarom komt ze haar bed niet meer uit? Geen idee!”

“Goed geschreven verhaal, goed ritme, verhaallijn, spanningsopbouw – plezier om te lezen”

Scroll naar boven